Interaction to Next Paint (INP)

Az Interaction to Next Paint (INP) egy újabb webes teljesítménymérő mutató, amely a weboldalak felhasználói élményének mérésére szolgál. Az INP azt méri, hogy mennyi idő telik el egy felhasználói interakció (például kattintás, érintés vagy billentyűleütés) és az azt követő vizuális válasz (vagy festés) között. Ez a mutató különösen fontos a felhasználói élmény szempontjából, mivel a gyors és zökkenőmentes interakciók jelentősen javítják a weboldal használhatóságát és a felhasználói elégedettséget.

 

Mi az INP és miért fontos?

 1. Felhasználói interakció mérés: Az INP azt méri, hogy mennyi idő telik el a felhasználó által kezdeményezett művelet és az annak eredményeként megjelenő vizuális változás között. Ez a mutató megmutatja, mennyire gyorsan és zökkenőmentesen reagál a weboldal a felhasználói interakciókra.
 2. Felhasználói élmény javítása: A gyors interakciók növelik a felhasználói elégedettséget, mivel a látogatók azonnali visszajelzést kapnak a műveleteikre. Ez különösen fontos olyan weboldalak esetében, ahol a felhasználók gyakran kattintanak gombokra, görgetnek, vagy adatokat adnak meg.
 3. SEO jelentőség: Bár az INP még nem olyan széles körben elterjedt, mint más mutatók, a Google keresőmotorja egyre inkább figyelembe veszi a felhasználói élményt, így az INP is fontos szerepet játszhat a jövőbeli SEO stratégiákban.

 

Hogyan mérhetjük az INP-t?

Az INP mérésére több eszköz is rendelkezésre áll:

 1. Google PageSpeed Insights: Ez az eszköz részletes elemzést és javaslatokat nyújt a weboldal teljesítményének javítására, beleértve az INP-t is.
 2. Google Search Console: A Core Web Vitals jelentés segítségével azonosíthatjuk azokat az oldalakat, amelyek INP teljesítménye nem megfelelő.
 3. Lighthouse: Ez a fejlesztői eszköz beépítve található a Google Chrome böngészőben, és részletes teljesítményméréseket nyújt, beleértve az INP-t is.

 

Hogyan javíthatjuk az INP-t?

 1. JavaScript optimalizálás: Minimalizáljuk és optimalizáljuk a JavaScript kódot, hogy gyorsabban fusson, és kevesebb erőforrást használjon. Például használhatunk aszinkron betöltést és lazító (lazy loading) technikákat.
 2. CSS optimalizálás: Minimalizáljuk és optimalizáljuk a CSS kódot, hogy gyorsabban renderelődjön, és ne blokkolja a felhasználói interakciókat.
 3. Képoptimalizálás: Tömörítsük és méretezzük megfelelően a képeket, hogy gyorsabban betöltődjenek, és ne akadályozzák a vizuális visszajelzést.
 4. Harmadik fél szkriptek kezelése: Minimalizáljuk a harmadik fél szkriptek használatát, amelyek lassíthatják az oldalt, és biztosítsuk, hogy ezek a szkriptek ne blokkolják a fő tartalom betöltését.
 5. Erőforrás-elosztás optimalizálása: Győződjünk meg arról, hogy az erőforrások megfelelően vannak elosztva, és az interaktív elemek prioritást élveznek a betöltési sorrendben.

 

Példák az INP javítására

 • Nagyméretű JavaScript Fájlok: Ha nagyméretű JavaScript fájlok lassítják az interakciókat, minimalizáljuk és aszinkronizáljuk őket.
 • Képek és Videók Optimalizálása: Ha nagy képek vagy videók lassítják az interakciókat, használjunk modern képformátumokat és lazy loading technikát.

 

Összefoglalva

Az Interaction to Next Paint (INP) egy fontos mutató, amely azt méri, hogy mennyi idő telik el egy felhasználói interakció és az azt követő vizuális válasz között. Az INP közvetlenül befolyásolja a felhasználói élményt, mivel a gyors és zökkenőmentes interakciók növelik a felhasználói elégedettséget. Az INP javítása érdekében optimalizálni kell a JavaScript és CSS kódokat, minimalizálni a harmadik fél szkriptek használatát, és biztosítani a megfelelő erőforrás-elosztást. Az INP javítása növeli a weboldal használhatóságát és hozzájárulhat a jobb keresőmotoros rangsoroláshoz is.

parallax background


Miért elégedettek Ügyfeleink?


Mert hatékony megoldást kínálunk a látogatóik, ügyfeleik számának és az eladási volumen növelésére. Az Ügyfeleink értékelik az adatokon alapuló, mégis kreatív marketing stratégiák megalkotását és végrehajtását.

 

Kérdésed van?
Ne habozz, írj!