Kanonikus címkék

A kanonikus címkék (angolul "canonical tags") egy HTML elem, amelyet a weboldalak forráskódjában használnak, hogy a keresőmotoroknak jelezzék, melyik URL-t tekintsék az adott tartalom elsődleges, "kanonikus" változatának. A kanonikus címkék segítségével elkerülhető a duplikált tartalom problémája, ami negatívan befolyásolhatja a keresőmotoros rangsorolást.

 

Mi az a kanonikus címke?

Definíció: A kanonikus címke egy HTML elem, amely a következő formában jelenik meg a weboldal forráskódjában:

<link rel="canonical" href="https://www.pelda.hu/kanonikus-url">

Ez a címke azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy az "https://www.pelda.hu/kanonikus-url" az adott tartalom hivatalos, elsődleges változata.

Cél: A kanonikus címkék célja, hogy elkerüljék a duplikált tartalom okozta problémákat, amelyek akkor fordulhatnak elő, amikor ugyanaz a tartalom több URL-en is elérhető.

 

Miért fontosak a kanonikus címkék?

  1. Duplikált tartalom kezelése: A keresőmotorok, mint a Google, nem kedvelik a duplikált tartalmat, mert ez megnehezíti számukra, hogy meghatározzák, melyik verziót rangsorolják a keresési eredmények között. A kanonikus címkék segítenek a keresőmotoroknak azonosítani az eredeti, elsődleges tartalmat, így elkerülhető a duplikált tartalom negatív hatása.
  2. SEO előnyök: A kanonikus címkék használatával biztosíthatjuk, hogy az eredeti tartalom kapja meg a keresőmotorok által biztosított összes rangsorolási előnyt, anélkül, hogy a duplikált verziók elosztanák ezeket az előnyöket.
  3. Oldal tekintélyének megőrzése: A kanonikus címkék segítségével az összes bejövő link és a tartalom körüli rangsorolási jelzések az eredeti URL-hez rendelhetők, megőrizve ezzel az oldal tekintélyét.

 

Hogyan működnek a kanonikus címkék?

  1. Beállítás: A kanonikus címkéket az egyes oldalak forráskódjában kell elhelyezni a <head> A címke a rel="canonical" attribútummal és a kanonikus URL-t tartalmazó href attribútummal rendelkezik.
  2. Keresőmotorok irányítása: Amikor a keresőmotorok feltérképezik az oldalt, a kanonikus címkét használják annak meghatározására, melyik URL-t tekintsék az adott tartalom elsődleges verziójának. Ezáltal a keresőmotorok az eredeti URL-t rangsorolják a duplikált verziók helyett.

 

Mikor használjunk kanonikus címkéket?

  1. Több URL azonos tartalommal: Ha ugyanaz a tartalom több különböző URL-en is elérhető (például http és https, vagy www és non-www verziók), a kanonikus címkék segíthetnek a keresőmotoroknak azonosítani az elsődleges verziót.
  2. Paraméterekkel ellátott URL-ek: Ha egy webhely URL-jei különböző paraméterekkel rendelkeznek (például szűrési vagy rendezési paraméterek), amelyek nem változtatják meg lényegesen a tartalmat, a kanonikus címkék használatával elkerülhetjük a duplikált tartalom problémáját.
  3. Tartalom szindikálása: Ha a tartalmat más webhelyek is szindikálják vagy újra közzéteszik, a kanonikus címkék használatával biztosíthatjuk, hogy az eredeti verzió kapja meg a keresőmotoros rangsorolási előnyöket.

 

Összefoglalva

A kanonikus címkék olyan HTML elemek, amelyek segítenek a keresőmotoroknak meghatározni, melyik URL-t tekintsék az adott tartalom elsődleges verziójának. Ezek a címkék különösen hasznosak a duplikált tartalom kezelésében, mivel megakadályozzák, hogy a keresőmotorok több verziót is rangsoroljanak. A kanonikus címkék használata javítja a weboldal keresőmotoros rangsorolását, megőrzi az oldal tekintélyét, és biztosítja, hogy az eredeti tartalom kapja meg a rangsorolási előnyöket. A kanonikus címkék beállítása egyszerű, és jelentős előnyökkel járhat a weboldal SEO teljesítménye szempontjából.

parallax background


Miért elégedettek Ügyfeleink?


Mert hatékony megoldást kínálunk a látogatóik, ügyfeleik számának és az eladási volumen növelésére. Az Ügyfeleink értékelik az adatokon alapuló, mégis kreatív marketing stratégiák megalkotását és végrehajtását.

 

Kérdésed van?
Ne habozz, írj!