Kanonikus URL

A kanonikus URL egy olyan URL, amelyet a weboldal tulajdonosa vagy kezelője hivatalos, elsődleges címként jelöl meg egy adott tartalomhoz. A kanonikus URL használata segít a keresőmotoroknak és a felhasználóknak egyértelműen meghatározni, hogy melyik URL a hivatalos forrása az adott tartalomnak, különösen akkor, ha ugyanaz a tartalom több különböző URL-en is elérhető.

 

Mi az a kanonikus URL?

Definíció: A kanonikus URL az a webcím, amelyet hivatalosnak tekintünk egy adott tartalom esetében, és amelyet a keresőmotoroknak is így jelezünk. Ez segít elkerülni a duplikált tartalom problémáit, amelyek akkor fordulhatnak elő, amikor ugyanaz a tartalom több különböző URL-en található.

Jelölés: A kanonikus URL-t egy speciális HTML elem, a kanonikus címke (canonical tag) segítségével jelöljük meg a weboldal forráskódjában. Például:

<link rel="canonical" href="https://www.pelda.hu/kanonikus-url">

Ez a címke azt mondja a keresőmotoroknak, hogy a "https://www.pelda.hu/kanonikus-url" az adott tartalom hivatalos URL-je.

 

Miért fontos a kanonikus URL?

  1. Duplikált tartalom kezelése: Ha ugyanaz a tartalom több URL-en is elérhető, a keresőmotorok nehezen tudják meghatározni, melyik URL-t rangsorolják. A kanonikus URL használata egyértelműsíti, melyik verzió a hivatalos, így elkerülhető a duplikált tartalom okozta problémák.
  2. Keresőmotor-optimalizálás (SEO): A kanonikus URL használata segít a keresőmotoroknak azonosítani az eredeti tartalmat, így az összes rangsorolási előny (például bejövő linkek értéke) az elsődleges URL-re koncentrálódik.
  3. Felhasználói élmény: A kanonikus URL használatával biztosíthatjuk, hogy a felhasználók mindig az elsődleges, hivatalos verziót találják meg, amikor keresnek vagy hivatkozásokat követnek.

 

Hogyan használjuk a kanonikus URL-eket?

  1. Forráskódba helyezés: A kanonikus URL-t a weboldal forráskódjában a <head> szakaszban helyezzük el a kanonikus címke segítségével. Például: <link rel="canonical" href="https://www.pelda.hu/kanonikus-url">
  2. Egyértelmű azonosítás: Győződjünk meg arról, hogy minden oldal esetében egyértelműen megjelöljük a kanonikus URL-t, különösen, ha több változat létezik az adott tartalomról (például HTTP és HTTPS verziók, www és non-www verziók).
  3. Paraméterek kezelése: Ha az oldalon URL-paraméterekkel ellátott verziók léteznek (például szűrési vagy rendezési paraméterek), használjunk kanonikus URL-eket, hogy elkerüljük a duplikált tartalom problémáit.

 

Példák a kanonikus URL használatára

  • HTTP és HTTPS: Ha egy oldal mind HTTP, mind HTTPS protokollal elérhető, jelöljük meg a HTTPS verziót kanonikus URL-ként: <link rel="canonical" href="https://www.pelda.hu">
  • Szűrési és rendezési paraméterek: Ha egy oldal különböző szűrőkkel vagy rendezési opciókkal érhető el, használjunk kanonikus URL-t az alapértelmezett verzió megjelölésére: <link rel="canonical" href="https://www.example.com/termekek">

 

Összefoglalva

A kanonikus URL egy hivatalos, elsődleges webcím, amelyet egy adott tartalomhoz rendelünk annak érdekében, hogy elkerüljük a duplikált tartalom problémáit, és javítsuk a weboldal keresőmotor-optimalizálását. A kanonikus URL használata segít a keresőmotoroknak azonosítani az eredeti tartalmat, és biztosítja, hogy az összes rangsorolási előny az elsődleges URL-re koncentrálódik. A kanonikus URL-eket a weboldal forráskódjában a kanonikus címke segítségével jelöljük meg, és fontos, hogy minden oldal esetében egyértelműen meghatározzuk a hivatalos URL-t.

parallax background


Miért elégedettek Ügyfeleink?


Mert hatékony megoldást kínálunk a látogatóik, ügyfeleik számának és az eladási volumen növelésére. Az Ügyfeleink értékelik az adatokon alapuló, mégis kreatív marketing stratégiák megalkotását és végrehajtását.

 

Kérdésed van?
Ne habozz, írj!