Largest Contentful Paint (LCP)

A Largest Contentful Paint (LCP) egy webes teljesítménymérő mutató, amely azt méri, hogy mennyi idő telik el a weboldal legnagyobb látható tartalmi elemének betöltéséig. Az LCP egy kritikus mutató a felhasználói élmény szempontjából, mivel azt jelzi, hogy a weboldal mennyire gyorsan válik használhatóvá és láthatóvá a látogatók számára. Az LCP-t a Google a Core Web Vitals egyik kulcselemének tekinti, amely befolyásolja a weboldalak keresőmotor-optimalizálását (SEO).

 

Mi az LCP és miért fontos?

 1. LCP mérésének célja: Az LCP azt méri, hogy mennyi időbe telik a legnagyobb látható tartalmi elem betöltése a weboldalon. Ez az elem lehet egy nagy kép, videó, háttérkép vagy nagyobb szövegrészlet.
 2. Felhasználói élmény: Az LCP közvetlenül befolyásolja a felhasználói élményt, mert a látogatók gyorsan szeretnék látni és használni a weboldalt. Ha az LCP idő túl hosszú, a felhasználók elégedetlenné válhatnak és elhagyhatják az oldalt.
 3. SEO jelentőség: A Google a Core Web Vitals részeként az LCP-t is figyelembe veszi a keresési rangsorolásban. A jobb LCP idővel rendelkező oldalak előrébb kerülhetnek a keresési eredmények között.

 

Mi számít jó LCP értéknek?

 • : 2,5 másodpercnél rövidebb idő
 • Javításra szorul: 2,5 és 4 másodperc közötti idő
 • Rossz: 4 másodpercnél hosszabb idő

 

Hogyan mérhetjük az LCP-t?

Az LCP mérésére több eszköz is rendelkezésre áll:

 1. Google PageSpeed Insights: Ez az eszköz részletes elemzést és javaslatokat nyújt a weboldal teljesítményének javítására, beleértve az LCP-t is.
 2. Google Search Console: A Core Web Vitals jelentés segítségével azonosíthatjuk azokat az oldalakat, amelyek LCP teljesítménye nem megfelelő.
 3. Lighthouse: Ez a fejlesztői eszköz beépítve található a Google Chrome böngészőben, és részletes teljesítményméréseket nyújt.

 

Hogyan javíthatjuk az LCP-t?

 1. Képoptimalizálás: Tömörítsük és méretezzük megfelelően a képeket, hogy gyorsabban betöltődjenek. Használjunk modern képformátumokat, mint például a WebP.
 2. Szerver válaszidő csökkentése: Csökkentsük a szerver válaszidejét, például gyorsítótárak használatával vagy a szerver optimalizálásával.
 3. Kritikus CSS: Minimalizáljuk a szükséges CSS mennyiségét, és biztosítsuk, hogy a kritikus CSS gyorsan betöltődjön, így a weboldal gyorsabban válik láthatóvá.
 4. Harmadik fél szkriptek kezelése: Minimalizáljuk a harmadik fél szkriptek használatát és aszinkronizáljuk őket, hogy ne akadályozzák a fő tartalom betöltését.
 5. Betöltési sorrend optimalizálása: Győződjünk meg arról, hogy a legfontosabb tartalmak először töltődnek be, és a kevésbé fontos elemek később.

 

Példák az LCP javítására

 • Nagyméretű Képek: Ha egy nagy kép okozza a lassú LCP-t, optimalizáljuk a képet kisebb méretűre vagy használjunk lazy loading technikát, hogy csak akkor töltődjön be, amikor a felhasználó ténylegesen látja.
 • Szerver Optimalizálás: Ha a szerver válaszideje lassú, használhatunk CDN-t (Content Delivery Network) a tartalom gyorsabb kiszolgálására.

 

Összefoglalva

A Largest Contentful Paint (LCP) egy fontos mutató, amely azt méri, hogy mennyi időbe telik a weboldal legnagyobb látható tartalmi elemének betöltése. Az LCP közvetlenül befolyásolja a felhasználói élményt és a weboldal SEO teljesítményét. A jó LCP érték eléréséhez optimalizálni kell a képeket, csökkenteni a szerver válaszidejét, minimalizálni a szükséges CSS-t, és kezelni a harmadik fél szkripteket. Az LCP javítása növeli a felhasználói elégedettséget és javítja a weboldal rangsorolását a keresési eredmények között.

parallax background


Miért elégedettek Ügyfeleink?


Mert hatékony megoldást kínálunk a látogatóik, ügyfeleik számának és az eladási volumen növelésére. Az Ügyfeleink értékelik az adatokon alapuló, mégis kreatív marketing stratégiák megalkotását és végrehajtását.

 

Kérdésed van?
Ne habozz, írj!