Meta leírás

A meta leírás (meta description) egy rövid, tömör szöveg, amely egy weboldal tartalmát foglalja össze, és amely a HTML kódban található meg. Ez a leírás nem jelenik meg közvetlenül a weboldalon, de nagyon fontos szerepet játszik a keresőmotorok találati listáiban (SERP - Search Engine Results Page), mivel gyakran a keresési eredmények alatt jelenik meg az oldal címe (title tag) mellett.

 

Mi a meta leírás célja?

 • Összefoglalás: A meta leírás célja, hogy röviden és lényegre törően összefoglalja az oldal tartalmát. Ez segít a keresőmotoroknak és a felhasználóknak gyorsan megérteni, miről szól az adott oldal.
 • Keresőoptimalizálás (SEO): Bár a meta leírás közvetlenül nem befolyásolja a keresőmotorok rangsorolási algoritmusait, közvetetten mégis jelentős hatása lehet. A jól megírt meta leírás vonzóbbá teheti az oldalt a keresési eredmények között, növelve a kattintási arányt (CTR - Click-Through Rate).
 • Felhasználói élmény: A meta leírás segíthet a felhasználóknak eldönteni, hogy az adott oldal releváns-e a keresési kérdésük szempontjából. Ez növelheti az oldal látogatottságát és csökkentheti a visszafordulási arányt (bounce rate).

 

Hogyan néz ki a meta leírás?

A meta leírás a HTML kódban így néz ki:

<head>

    <meta name="description" content="Ez az oldal összefoglalja a keresőoptimalizálás alapjait, beleértve a kulcsszavak használatát, a tartalom optimalizálását és a linképítést.">

</head>

 

Meta leírás írásának legjobb gyakorlatai

 1. Legyen Rövid és Tömör: A meta leírás hossza általában 150-160 karakter között legyen. Ennél hosszabb leírásokat a keresőmotorok levághatnak, így a felhasználók nem látják a teljes szöveget.
 2. Legyen Releváns: A leírás pontosan tükrözze az oldal tartalmát. Kerüljük az általános vagy félrevezető információkat.
 3. Kulcsszavak Használata: Helyezzünk el releváns kulcsszavakat a leírásban, mivel ezek kiemelhetők a keresési eredmények között, ami vonzóbbá teheti a leírást a felhasználók számára. Fontos azonban, hogy ne zsúfoljuk tele kulcsszavakkal, mert az rontja a leírás olvashatóságát.
 4. Cselekvésre Ösztönzés (CTA): Használjunk cselekvésre ösztönző kifejezéseket (például: "Tudjon meg többet", "Olvasson tovább", "Ismerje meg a részleteket"), hogy motiváljuk a felhasználókat a kattintásra.
 5. Egyediség: Minden oldalhoz egyedi meta leírást készítsünk. Az ismétlődő vagy duplikált meta leírások csökkenthetik a keresőmotorok által az oldalnak adott értéket.

 

Példák a jó meta leírásra

 • "Fedezze fel a legjobb tippeket és trükköket a keresőoptimalizáláshoz! Ismerje meg, hogyan növelheti weboldala forgalmát és láthatóságát."
 • "Ez az útmutató bemutatja, hogyan készíthet hatékony e-mail marketing kampányokat, amelyek növelik az ügyfél elkötelezettségét és az értékesítéseket."
 • "Olvassa el részletes elemzésünket a legújabb technológiai trendekről és innovációkról, amelyek átalakítják az iparágat."

 

Összefoglalva

A meta leírás egy rövid, de lényeges része a weboldal SEO stratégiájának és a felhasználói élmény javításának. A jól megírt meta leírás növeli a weboldal vonzerejét a keresési eredmények között, javítva ezzel a kattintási arányt és elősegítve, hogy a felhasználók megtalálják a számukra releváns tartalmat. A meta leírások megfelelő optimalizálása hozzájárulhat a weboldal általános sikeréhez és láthatóságához a keresőmotorokban.

parallax background


Miért elégedettek Ügyfeleink?


Mert hatékony megoldást kínálunk a látogatóik, ügyfeleik számának és az eladási volumen növelésére. Az Ügyfeleink értékelik az adatokon alapuló, mégis kreatív marketing stratégiák megalkotását és végrehajtását.

 

Kérdésed van?
Ne habozz, írj!