robots.txt

A robots.txt egy egyszerű szöveges fájl, amely a weboldalak gyökérkönyvtárában található. Ez a fájl irányítja a keresőmotorok robotjait (más néven webcrawlereket vagy spider-eket), hogy mely oldalakat és tartalmakat indexelhetnek, és melyeket nem. A robots.txt fájl célja, hogy irányítsa a keresőmotorokat a webhelyen való navigálás során, ezzel javítva a webhely keresőoptimalizálását (SEO) és megvédve bizonyos tartalmakat a nyilvános indexeléstől.

 

Miért fontos a robots.txt fájl?

  1. Keresőmotor-irányítás: A robots.txt fájl segít irányítani a keresőmotorokat, hogy mely oldalak fontosak az indexelés szempontjából, és melyeket hagyják figyelmen kívül.
  2. Erőforrások Kímélése: Segít optimalizálni a webhely teljesítményét azáltal, hogy megakadályozza a keresőmotorokat abban, hogy felesleges vagy ismétlődő oldalakat indexeljenek, így az erőforrások a fontosabb oldalakra koncentrálhatnak.
  3. Bizalmas Információk Védelme: Bizonyos fájlok vagy könyvtárak, amelyek érzékeny információkat tartalmazhatnak, kizárhatók az indexelésből, megakadályozva, hogy ezek nyilvánosan elérhetők legyenek a keresőmotorokban.

 

Hogyan működik a robots.txt fájl?

A robots.txt fájl parancsokat tartalmaz, amelyek meghatározzák, hogy a webcrawlerek hogyan navigáljanak a webhelyen. A leggyakoribb parancsok a "User-agent", "Disallow", "Allow" és "Sitemap".

  1. User-agent: Meghatározza, mely keresőmotor robotjára vonatkozik a parancs. Például, a "User-agent: *" minden robotra vonatkozik, míg a "User-agent: Googlebot" csak a Google robotjára.
  2. Disallow: Meghatározza, mely oldalakat vagy könyvtárakat ne indexeljék a robotok. Például, a "Disallow: /private" megakadályozza, hogy a /private könyvtár tartalmát indexeljék.
  3. Allow: Kifejezetten megengedi bizonyos oldalak indexelését egy már korábban letiltott könyvtárban. Például, ha a /private könyvtár le van tiltva, de a /private/public.html engedélyezett, akkor a "Allow: /private/public.html" engedélyezi az adott fájl indexelését.
  4. Sitemap: Hivatkozásokat ad a webhely oldaltérképére, amely további útmutatást ad a keresőmotorok számára az oldal struktúrájáról. Például, "Sitemap: https://www.example.com/sitemap.xml".

 

Példák a robots.txt fájlra

Egy egyszerű robots.txt fájl, amely megakadályozza az összes robotot abban, hogy a webhely bármely részét indexeljék:

User-agent: *

Disallow: /

 

Egy másik példa, amely lehetővé teszi a robotok számára a webhely minden részének indexelését, kivéve a /private könyvtárat:

User-agent: *

Disallow: /private/

 

Példa arra, hogyan lehet megengedni bizonyos oldalak indexelését egy letiltott könyvtárban:

User-agent: *

Disallow: /private/

Allow: /private/public.html

 

Összefoglalva

A robots.txt fájl egy egyszerű, de fontos eszköz a webhelyek keresőmotor-optimalizálásában és irányításában. Megfelelő használata segíthet a webhely teljesítményének optimalizálásában, az erőforrások hatékonyabb kihasználásában, valamint a bizalmas információk védelmében. Fontos azonban megjegyezni, hogy a robots.txt fájlban megadott parancsok csak irányelvek a keresőmotorok számára, és nem garantálják, hogy a keresőmotorok teljes mértékben figyelembe veszik őket.

parallax background


Miért elégedettek Ügyfeleink?


Mert hatékony megoldást kínálunk a látogatóik, ügyfeleik számának és az eladási volumen növelésére. Az Ügyfeleink értékelik az adatokon alapuló, mégis kreatív marketing stratégiák megalkotását és végrehajtását.

 

Kérdésed van?
Ne habozz, írj!