Strukturált adatok

A strukturált adatok olyan szabványosított formátumban tárolt adatok, amelyek jól meghatározott mezőket és értékeket tartalmaznak, így könnyen olvashatóak és feldolgozhatóak számítógépek és keresőmotorok számára. Ezek az adatok segítenek a keresőmotoroknak pontosabban megérteni a weboldalak tartalmát és relevanciáját, ami javíthatja a keresési eredményekben való megjelenést.

 

Mi az a strukturált adat?

 1. Definíció: Strukturált adatnak nevezzük azokat az adatokat, amelyeket előre meghatározott formátumban, szabványosított mezőkbe rendezve tárolnak. Ezek az adatok könnyen feldolgozhatóak és értelmezhetőek a számítógépek számára.
 2. Formátumok: A strukturált adatok leggyakrabban használt formátumai közé tartozik a JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data), a Microdata és a RDFa (Resource Description Framework in Attributes). Ezek a formátumok segítenek az adatok szervezésében és értelmezésében.

 

Miért fontosak a strukturált adatok?

 1. Keresőoptimalizálás (SEO): A strukturált adatok segítenek a keresőmotoroknak, mint például a Google, hogy pontosabban megértsék a weboldal tartalmát. Ez javíthatja a keresőmotoros láthatóságot és a találati listákon való megjelenést.
 2. Rich Snippetek: A strukturált adatok lehetővé teszik a rich snippetek megjelenítését a keresési eredmények között. A rich snippetek további információkat jelenítenek meg, például értékeléseket, árakat, események időpontjait, amelyek vonzóbbá teszik az oldalt a felhasználók számára.
 3. Felhasználói élmény: A strukturált adatok segítenek abban, hogy a keresőmotorok relevánsabb találatokat jelenítsenek meg a felhasználók számára, ami javítja a felhasználói élményt.

 

Hogyan működnek a strukturált adatok?

 1. Címkék és attribútumok: A strukturált adatok címkék és attribútumok segítségével írják le a weboldalon található információkat. Ezek a címkék és attribútumok meghatározzák az adatok típusát és jelentését.
 2. Példa: Tegyük fel, hogy van egy weboldalunk, amely egy könyv adatait tartalmazza. A strukturált adatok segítségével leírhatjuk a könyv címét, szerzőjét, kiadási dátumát és egyéb fontos információkat egy előre meghatározott formátumban:

 

<script type="application/ld+json">

{

  "@context": "http://schema.org",

  "@type": "Book",

  "name": "A könyv címe",

  "author": "A szerző neve",

  "datePublished": "2023-01-01",

  "isbn": "123-4567890123"

}

</script>

 

 1. Feldolgozás: A keresőmotorok, amikor feltérképezik az oldalt, felismerik és feldolgozzák ezeket az adatokat, ami segít nekik pontosabban megérteni a weboldal tartalmát és annak relevanciáját a keresési lekérdezésekhez.

 

Hogyan használjuk a strukturált adatokat?

 1. Adatok azonosítása: Először is azonosítsuk azokat az adatokat a weboldalon, amelyeket strukturálni szeretnénk (például termékek, események, cikkek).
 2. Formátum kiválasztása: Válasszuk ki a megfelelő formátumot (JSON-LD, Microdata vagy RDFa), amely a legjobban megfelel a weboldalunk és a keresőmotorok igényeinek.
 3. Adatok megjelölése: Adjuk hozzá a strukturált adatokat a weboldal forráskódjához. Ez történhet kézzel, vagy használhatunk különböző eszközöket és pluginokat, amelyek segítenek a strukturált adatok létrehozásában és beillesztésében.

 

Példák a strukturált adatok használatára

 • Termékek: Egy webáruház használhat strukturált adatokat a termékek leírására, beleértve az árat, elérhetőséget és értékeléseket.
 • Események: Egy eseményszervező weboldal használhat strukturált adatokat az események időpontjának, helyszínének és jegyárainak megadására.
 • Cikkek: Egy híroldal használhat strukturált adatokat a cikkek szerzőjének, publikálási dátumának és kategóriájának megjelölésére.

 

Összefoglalva

A strukturált adatok olyan szabványosított formátumban tárolt adatok, amelyek segítenek a keresőmotoroknak pontosabban megérteni a weboldalak tartalmát. Ezek az adatok javítják a keresőmotoros láthatóságot, lehetővé teszik a rich snippetek megjelenítését, és javítják a felhasználói élményt. A strukturált adatok címkék és attribútumok segítségével írják le a weboldalon található információkat, és különböző formátumokban, például JSON-LD, Microdata vagy RDFa formátumban használhatók. A strukturált adatok használata segít a weboldalaknak jobb rangsorolást elérni a keresőmotorokban, és vonzóbbá válni a felhasználók számára.

parallax background


Miért elégedettek Ügyfeleink?


Mert hatékony megoldást kínálunk a látogatóik, ügyfeleik számának és az eladási volumen növelésére. Az Ügyfeleink értékelik az adatokon alapuló, mégis kreatív marketing stratégiák megalkotását és végrehajtását.

 

Kérdésed van?
Ne habozz, írj!