Visszapattanási arány

A visszapattanási arány (angolul "bounce rate") egy webes analitikai mutató, amely azt méri, hogy a látogatók hány százaléka hagyja el az oldalt anélkül, hogy bármilyen további interakciót végezne, például más oldalakra kattintana vagy további tartalmakat böngészne. Egyszerűen fogalmazva, a visszapattanási arány azt jelzi, hogy az oldallátogatók milyen gyakran távoznak anélkül, hogy tovább felfedeznék a webhelyet.

 

Mi az a visszapattanási arány?

 1. Definíció: A visszapattanási arány a webhely látogatóinak azon arányát jelenti, akik csak egy oldalt néznek meg, majd anélkül hagyják el a webhelyet, hogy bármilyen további műveletet végeznének.
 2. Számítási mód: A visszapattanási arányt úgy számolják ki, hogy az egyoldalas látogatások számát elosztják az összes látogatás számával, majd ezt az értéket százalékos formában kifejezik.

Például: Ha egy weboldalra 100 látogató érkezik, és közülük 50-en azonnal elhagyják az oldalt anélkül, hogy bármilyen más oldalra kattintanának, akkor a visszapattanási arány 50%.

 

Miért fontos a visszapattanási arány?

 1. Felhasználói élmény: A magas visszapattanási arány arra utalhat, hogy a látogatók nem találnak releváns vagy érdekes információkat az oldalon, vagy az oldal felhasználói élménye nem megfelelő (például lassú betöltési idő, rossz navigáció).
 2. SEO hatás: A visszapattanási arány befolyásolhatja a webhely keresőmotoros rangsorolását. Bár a Google nem közli pontosan, hogy hogyan veszi figyelembe a visszapattanási arányt a rangsorolásnál, a felhasználói élményre vonatkozó jelzések (például az oldal gyors elhagyása) negatívan befolyásolhatják a helyezést.
 3. Tartalom minősége: A visszapattanási arány segíthet megérteni, hogy a webhely tartalma mennyire vonzó és releváns a látogatók számára. Ha az emberek gyorsan elhagyják az oldalt, lehet, hogy a tartalom nem felel meg az elvárásaiknak vagy érdeklődési körüknek.

 

Hogyan lehet csökkenteni a visszapattanási arányt?

 1. Releváns és értékes tartalom: Biztosítsunk olyan tartalmat, amely releváns és hasznos a látogatók számára. Frissítsük rendszeresen a tartalmat, hogy mindig naprakész legyen.
 2. Jó navigáció és felhasználói élmény: Készítsünk könnyen használható és jól strukturált webhelyet. A látogatóknak könnyen meg kell találniuk, amit keresnek.
 3. Gyors betöltési idő: Optimalizáljuk a weboldalt, hogy gyorsan betöltődjön. A lassú betöltési idő miatt a látogatók gyorsan elhagyhatják az oldalt.
 4. Mobilbarát kialakítás: Biztosítsuk, hogy a webhely mobilbarát legyen, mivel egyre több felhasználó böngészi az internetet mobil eszközökön.
 5. Belső linkek: Használjunk belső linkeket, hogy ösztönözzük a látogatókat a további oldalak böngészésére. Például, cikkek végén ajánljunk fel kapcsolódó tartalmakat.

 

Példák a visszapattanási arány javítására

 • Tartalom optimalizálása: Ha a visszapattanási arány magas, vizsgáljuk meg, hogy az adott oldal tartalma megfelel-e a látogatók elvárásainak. Frissítsük és optimalizáljuk a tartalmat, hogy relevánsabb legyen.
 • Felhasználói tesztelések: Végezzünk felhasználói teszteket, hogy megértsük, miért hagyják el a látogatók az oldalt. Az így szerzett visszajelzések alapján javíthatjuk a webhelyet.

 

Összefoglalva

A visszapattanási arány egy fontos webes analitikai mutató, amely azt jelzi, hogy a látogatók hány százaléka hagyja el az oldalt anélkül, hogy bármilyen további interakciót végezne. Ez a mutató segít megérteni a webhely felhasználói élményét és a tartalom minőségét. A visszapattanási arány csökkentése érdekében érdemes releváns és értékes tartalmat biztosítani, javítani a webhely navigációját és felhasználói élményét, gyorsítani az oldal betöltési idejét, valamint mobilbarát kialakítást alkalmazni.

parallax background


Miért elégedettek Ügyfeleink?


Mert hatékony megoldást kínálunk a látogatóik, ügyfeleik számának és az eladási volumen növelésére. Az Ügyfeleink értékelik az adatokon alapuló, mégis kreatív marketing stratégiák megalkotását és végrehajtását.

 

Kérdésed van?
Ne habozz, írj!